Како правилниот начин на пошумување влијае на биодиверзитетот?

Сите ние влијаеме на биодиверзитетот. Дел сме од целина во која едни без други не можеме. Влијанието на човекот, за жал, некогаш знае да биде и деструктивно по биодиверзитетот. Како земја [...]

Нов билтен на Програмата за зачувување на балканскиот рис (декември 2023)

Новите потфати во Програмата за зачувување на балканскиот рис се стратешки напредок во развивање на нови решенија и работење со нови целни групи со истата цел – да ја зачуваме популацијата на [...]

Ново видео и истражување: Скриените опасности за здравјето од неправилна употреба на пестициди

Пестицидите, првобитно дизајнирани да се отстраниме од штетници, со нивната неправилна употреба носат скриени опасности, фрлајќи сенка врз нашето секојдневие и општо здравје. Последиците од [...]

Официјален почеток на новиот LIFE проект „Европски портали за птици“

Во ноември (22-25), Чешкото друштво за орнитологија (CSO) организираше тренинг работилница за онлајн портали за птици и Меѓународни цензус плотови (ICP) во Брно во Институтот за биологија на [...]

Меѓународна работилница за сузбивање на еколошки кривични дела

Вклученоста од страна на правосудните органи во актуелните теми во заштитата на природата и животната средина е клучна за сузбивање на еколошки кривични дела, беше заклучено на меѓународната [...]

Избрани победнички фотографии од диви орхидеи за календарот на Македонско еколошко друштво 2024

Македонско еколошко друштво ги избра победниците од конкурсот за избор на фотографии кои ќе бидат дел од календарот за 2024 година. Победници се: Мирјана Ѓоргиевска Лина Гегоска Вања Тасевска [...]

Oбуки за истрагa при случаи со труење на диви животни

На 6 и 7 ноември се одржаа првите национални обуки за истрагa при случаи со труење на диви животни во Северна Македонија. Обуките беа наменети за надлежните институции кои што треба да реагираат [...]