Птичарење во парк по повод Светскиот ден на преселните птици

Македонското еколошко друштво оваа година го одбележа Светскиот ден на преселните птици со активност за членството. Драго ни е што на вака убав начин го одбележавме Светскиот ден на птиците [...]

Го одбележавме Светскиот ден на водните живеалишта во Преспа

Тимот на МЕД Преспа го одбележа Светскиот ден на водните живеалишта (2ри февруари) со повеќе настани низ Преспа. Посетивме неколку точки околу крајбрежјето на Преспанското Езеро заедно со [...]

Вело птичарска дружба во Преспа

МЕД во соработка со Велосипедски кружок Милтон Манаки и Велосипедско планинскиот клуб ПреспаБајк организираа на средина на септември, настан за набљудување на птици со велоспидиска тура околу [...]

Светскиот ден на водните живеалишта – Преспа во фокус

Светски ден на водните живеалишта го одбележавме на четврти 4 февруари во Ресен заедно со Општина Ресен. Оваа година органзириравме едукативни активности за најмладите преку кои тие се запознаа [...]

Светски ден на водните живеалишта, 2017

Денес е Светски ден на водните живеалишта! Рамсарската конвенција секоја година го организира овој настан со различни активности и игри. Оваа година беа подготвени неколку пораки кои ни ги [...]

Ден на зелениот појас, Скопје 2017

На 24 септември 2017 во Градскиот парк, во кафулето „Центарал Парк“ – Скопје и околниот простор, се прослави „Денот на зелениот појас“, со низа активности и изложба на фотографии од [...]

Светскиот ден на птиците преселници и „Скопје сака птици“, 2017

Прослава по повод Светскиот ден на птиците преселници под наслов „Скопје сака птици“ се одржа на 14 мај 2017, со почеток во 12 часот во Градскиот парк.  На овој ден со скопјани го прославивме [...]

Европски денови за набљудување птици, октомври 2016

Македонското еколошко друштво и европското семејство на амбасадори учествуваше во настанот кој обедини 20.000 учесници низ Европа – 5.8 милиони птици видени на миграција за време на [...]