Едукативно теренско истражување со членството на Македонско еколошко друштво

Македонското еколошко друштво за своите членови на 8 јуни 2024 одржа едукативно теренско истражување, предводено од раководителката на секцијата „Биодиверзитет“, проф. д-р Валентина Славевска [...]

Едукативна посета на Пешна

Бескрајно сме благодарни на професорката Билјана Гичевски која денеска ја предводеше едукативната посета на пештерата Пешна, која МЕД ја организираше за своите членови. Присутните научија многу [...]

Птичарење во парк по повод Светскиот ден на преселните птици

Македонското еколошко друштво оваа година го одбележа Светскиот ден на преселните птици со активност за членството. Драго ни е што на вака убав начин го одбележавме Светскиот ден на птиците [...]

До Китка во сеќавање на Љупчо Меловски

Најблиското семејство, соработниците, пријателите, студентите и почитувачите на Љупчо Меловски, во негова чест и сеќавање ја искачија планината Китка. Македонското еколошко друштво во соработка [...]

Среднозимско пребројување на водни птици (IWC 2020)

Десет години по ред, во викендот на 11 и 12 јануари 2020 г., вработени и волонтери од МЕД спроведоа броење на птици на трите природни езера во Македонија, вклучувајќи ги околните акумулации и [...]

6ти конгрес на еколози 2022

Поради состојбата со светската пандемија 6-иот Конгрес на еколозите на Република Северна Македонија е одложен за октомври 2022 година во Охрид. Традиционално, Конгресот е со изразено меѓународно [...]

Го одбележавме Светскиот ден на водните живеалишта во Преспа

Тимот на МЕД Преспа го одбележа Светскиот ден на водните живеалишта (2ри февруари) со повеќе настани низ Преспа. Посетивме неколку точки околу крајбрежјето на Преспанското Езеро заедно со [...]

Вело птичарска дружба во Преспа

МЕД во соработка со Велосипедски кружок Милтон Манаки и Велосипедско планинскиот клуб ПреспаБајк организираа на средина на септември, настан за набљудување на птици со велоспидиска тура околу [...]