18 млади од Шар Планина учествуваа на обука за рурален туризам

Во рамки на проектот „Зајакнување на заедниците во регионот на Шар Планина за одржливо управување со Европскиот зелен појас“ на 4 и 5 јули во планинарскиот дом Љуботен на Шар Планина се одржа [...]

Спроведени активности за управување со влажните ливади – искосени околу 10 хектари

Оваа година беа искосени околу 10 хектари влажни ливади во близина на селата Долно Перово и Волкодери. Како резултат на оваа активност беа произведени околу 2 500 бали на сено кои ќе бидат [...]

Историска победа за природата на ЕУ: Советот на ЕУ го усвои Законот за обновување на природата

По последната напната дискусија, Советот за животна средина на ЕУ конечно го усвои Законот за обновување на природата (NRL), означувајќи го последниот чекор за овој долгоочекуван предлог конечно [...]

Јакнење на напорите за заштита: Партнерите на BirdLife во Кавказот и Западниот Балкан се состанаа во Софија

Работилницата за Конзервација Базирана на Докази (EBC) се одржа во Софија, Бугарија, од 3 до 6 јуни, 2024 година. Програмата RENATE ја иницираше и финансираше настанот, кој беше домаќин на BSPB / [...]

Екскурзија кај едукативната детска патека „Бунец“ по повод Светскиот ден на рисот

Светскиот ден на рисот, Македонското еколошко друштво, оваа година да го одбележа со организирана посета на ученици од скопското основно училиште „Лазо Ангеловски“ во едукативниот центар „Бунец“ [...]

Едукативно теренско истражување со членството на Македонско еколошко друштво

Македонското еколошко друштво за своите членови на 8 јуни 2024 одржа едукативно теренско истражување, предводено од раководителката на секцијата „Биодиверзитет“, проф. д-р Валентина Славевска [...]

Oбука за постапување при случаи со труење диви животни за ветеринарните инспектори во Агенцијата за храна и ветеринарство

Во просториите на Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје на 3 јуни 2024 се одржа обука за постапување при случаи со труење диви животни за официјалните ветеринари при Агенцијата за [...]

Одржана меѓународна конференција за криминал врз дивиот свет во Кипар

Од 22 до 24 мај 2024 година, во Лимасол, Кипар се одржа Меѓународната конференција за криминал врз дивиот свет. Учесниците зборуваа за предизвиците и достигнувањата во регионот и потенцијалните [...]

Едукативна посета на Пешна

Бескрајно сме благодарни на професорката Билјана Гичевски која денеска ја предводеше едукативната посета на пештерата Пешна, која МЕД ја организираше за своите членови. Присутните научија многу [...]

УПРАВУВАЊЕ СО ЗАШТИТЕНИ ПОДРАЧЈА
АГРОЕКОЛОГИЈА
ПОЛИТИКИ ЗА ЗАШТИТА НА ПРИРОДАТА И ЖИВОТНАТА СРЕДИНА
ОДНОСИ СО ЈАВНОСТ
ГИС АНАЛИТИКА И УПРАВУВАЊЕ СО БАЗИ НА ПОДАТОЦИ
ЗАШТИТА НА РАСТЕНИЈА И ЕКОСИСТЕМИ
Луѓето и природата
ПРОУЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА НА ПТИЦИ
ЗАЧУВУВАЊЕ НА ДИВИ ВИДОВИ
ЕКОЛОШКА ЕДУКАЦИЈА

Партнерства и членства

partner-resized
iucn
ceeweblogo_pantone575
green-belt-logo
eef-resized

Start typing and press Enter to search