Прифатен центар за згрижување на повредени животни, сираци или запленети егзотични животни

Македонското еколошко друштво (МЕД) ја поддржува иницијативата за отворање на центар за згрижување на диви животни. Целта на овој центар треба да биде згрижување на повредени автохтони животни [...]

Од грдото пајче до прекрасен лебед

[:mk][:en]English Лебедите се најголемите водни птици кои живеат во нашитете краеви, иако можат да се сретнат речиси во целиот свет. На копно се движат доста несмасно, но во вода се одликуваат со [...]

КОСТЕН – ПЛОД НАД ПЛОДОВИТЕ

Костенот бил познат во Кина и Јапонија долго време пред римските легии да го донесат во Европа. Можеби затоа најстарите костенови дрва, со старост проценета на 2000 до 4000 години, се наоѓаат на [...]

ПЧЕЛИТЕ МОЖАТ БЕЗ НАС, НО НИЕ НЕ МОЖЕМЕ БЕЗ НИВ

Ако сакаме да преживееме треба да направиме сè што е во наша моќ да ги сочуваме пчелите бидејќи не зависат тие од нас, туку ние од нив. Големо количество храна зависи од опрашувањето на пчелите. [...]

Малите цицачи во Македонија

Иако мала по површина, Македонија претставува дом на голем број цицачи. Многу од нив нам ни се добро познати, делумно поради нивната експонираност (низ секојдневието на луѓето), а делумно и [...]

Последните штркови во Берово: граѓански активизам во време на пандемија

Според националниот попис на белите штркови во 2015 година, градот Берово имаше само едно активно гнездо од овој знаменит вид. Меѓутоа, гнездото беше загрозено и со тоа опстанокот на овој [...]

Збор-два за пеперутките во Македонија

Кога зборуваме за инсекти, веројатно први на ум ни доаѓаат пеперутките. Со нивниот карактеристичен изглед, пеперутките ги шармирале ентомолозите од целиот свет уште од дамнешни времиња. Можеби и [...]

Див костен, коњски костен (Aesculus hippocastanum)

Дивиот костен е впечатливо и прекрасно листопадно дрво. Обично достигнува височина од околу 12 метри и широчина на крошната од околу 8 метри. Иако е брзорастечко дрво, за да ја постигне крајната [...]

10 факти за птичјите гнезда кои не сте ги знаеле

Повеќето видови птици градат гнезда во кои полагаат јајца. Гнездата се топли и безбедни места каде што родителите ги одгледуваат своите пилиња. Птиците ги кријат своите гнезда за да бидат [...]

Првото синило на кафеавата шумска покривка – Anemone hepatica

Тоа е едно од првите пролетни цвеќиња кои носат синило на кафеавата шумска покривка.  Народното име ѝ е џигерница, јетренка, џигеров лист, хепатика, и таа е член на фамилијата лутичиња или [...]