Историска победа за природата на ЕУ: Советот на ЕУ го усвои Законот за обновување на природата

По последната напната дискусија, Советот за животна средина на ЕУ конечно го усвои Законот за обновување на природата (NRL), означувајќи го последниот чекор за овој долгоочекуван предлог конечно [...]

Јакнење на напорите за заштита: Партнерите на BirdLife во Кавказот и Западниот Балкан се состанаа во Софија

Работилницата за Конзервација Базирана на Докази (EBC) се одржа во Софија, Бугарија, од 3 до 6 јуни, 2024 година. Програмата RENATE ја иницираше и финансираше настанот, кој беше домаќин на BSPB / [...]

Екскурзија кај едукативната детска патека „Бунец“ по повод Светскиот ден на рисот

Светскиот ден на рисот, Македонското еколошко друштво, оваа година да го одбележа со организирана посета на ученици од скопското основно училиште „Лазо Ангеловски“ во едукативниот центар „Бунец“ [...]

Едукативно теренско истражување со членството на Македонско еколошко друштво

Македонското еколошко друштво за своите членови на 8 јуни 2024 одржа едукативно теренско истражување, предводено од раководителката на секцијата „Биодиверзитет“, проф. д-р Валентина Славевска [...]

Oбука за постапување при случаи со труење диви животни за ветеринарните инспектори во Агенцијата за храна и ветеринарство

Во просториите на Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје на 3 јуни 2024 се одржа обука за постапување при случаи со труење диви животни за официјалните ветеринари при Агенцијата за [...]