Средба на националната работна група за борба против отрови во рамки на проектот Балкан Детокс LIFE

На 15.03.2023, националната работна група за борба против отрови одржа состанок во рамки на проектот Балкан Детокс LIFE. Групата е неофицијално формирана во 2018, и оттогаш членовите заедно со [...]

Регионална работилница за номадско сточарство и зачувување на мршојадци

Кон крајот на октомври 2022 година ја поддржавме организацијата на регионалната работилница за номадско сточарство и мршојадци. Дел од нашата задача беше да осигуриме дека сите релевантно [...]

Илегалното труење го уништува биодиверзитетот на Балканот додека само 1% од случаите завршуваат на суд

      Илегалната употреба на отровни субстанци во животната средина со цел отстранување на „несакани“ животни го осиромашува биодиверзитетот и претставува закана за јавното здравје [...]

1 година по првиот состанок во живо, проектниот тим на BalkanDetox LIFE повторно се сретна на четвртиот партнерски состанок во Сремски Карловци, Србија

Минатата недела во Сремски Карловци, Србија од 4-ти до 6-ти април се одржа четвртиот партнерски состанок за проектот BalkanDetox LIFE. Главните цели на состанокот беа техничкото, финансиското и [...]

Првото диво испилено младо на црни мршојадци во Бугарија после 28 години e најдено отруено

Пред околу една седмица нашите колеги од Фондот за дива флора и фауна од Бугарија добија алармантни податоци од преку GPS предавателите закачени на неколку црни мршојадци по што веднаш се упатија [...]

Академја за кривични дела против дивиот свет: Напредниот курс ги обучи учесниците од Балканот за истрага на случаи со труење на диви животни

Доколку сакаме ефективно да ги заштитиме загрозените животински видови, борбата со криминалот против дивиот свет е клучна! Жалната вистина е дека луѓето кои стојат зад сериозните кривични како [...]

Во последен момент спасени од труење 18 белоглави мршојадци во Мариово

СООПШТЕНИЕ: (03.12.2021) Изминатата седмица тимот на МЕД доби дојава дека на територијата на село Витолиште во Прилепско Мариово се случило масовно труење на кучиња и дека можеби отровот е сѐ [...]

Едукативни предавања за мршојадци и труењето како нивната најголема закана

Ова лето во рамките на проектот Балкан Детокс LIFE организиравме едукативни работилници во Витолиште и Горна Бошава. Фокусот на работилниците беше преостанатата популација на мршојадци во земјата [...]

Користење на криминалистичка истрага за решавање на криминал против дивиот свет: Првиот тим од Македонија ја заврши иницијалната обука

Ние како еколози со години работиме на зачувувањето на дивите животни и нивните хабитати а само еден инцидент со труење може да истреби цели колонии на мршојадци, како што и се случи кај нас. [...]

Академија за борба против криминални дејства против дивиот свет

Сомнителните случаи на смрт на птици во Андалузија, Шпанија се истражуваат детално, дури и со хеликоптери. Додека ваквите акции за разрешување на криминални дејства против дивиот свет можеби [...]