Времетраење: јануари 2015 – декември 2016

Финансиер: Германска федерална фондација за животна средина (DBU)

Партнер: Програмската канцеларија на IUCN за Јужно-источна Европа и Еуронатур од Германија се главни имплементатори на проектот. Во секоја од деветте земји долж Балканскиот зелен појас, вклучени се партнерски НВО за спроведување на дел од активностите предвидени со проектот: МЕД од Македонија, PPNEA од Албанија, Зелени балкани од Бугарија, SPP од Грција, ERA од Косово, CZIP од Црна Гора, BPSSS од Србија, DAYKO од Турција и Асоцијација на истражувачи спелеолози од Романија

Цел на проектот: Заштита на прекуграничната еколошка мрежа на границите на Албанија, Бугарија, Грција, Косово, Македонија, Црна Гора, Србија, Турција и Романија, преку подобрување на соработката долж Балканскиот зелен појас.

Лице за контакт: Даниела Заец zaec@mes.org.mk

Новости од МЕД

Историска победа за природата на ЕУ: Советот на ЕУ го усвои Законот за обновување на природата

По последната напната дискусија, Советот за животна средина на ЕУ конечно го усвои Законот за обновување на природата (NRL), означувајќи го последниот чекор за овој долгоочекуван предлог конечно [...]

Јакнење на напорите за заштита: Партнерите на BirdLife во Кавказот и Западниот Балкан се состанаа во Софија

Работилницата за Конзервација Базирана на Докази (EBC) се одржа во Софија, Бугарија, од 3 до 6 јуни, 2024 година. Програмата RENATE ја иницираше и финансираше настанот, кој беше домаќин на BSPB / [...]

Екскурзија кај едукативната детска патека „Бунец“ по повод Светскиот ден на рисот

Светскиот ден на рисот, Македонското еколошко друштво, оваа година да го одбележа со организирана посета на ученици од скопското основно училиште „Лазо Ангеловски“ во едукативниот центар „Бунец“ [...]

Едукативно теренско истражување со членството на Македонско еколошко друштво

Македонското еколошко друштво за своите членови на 8 јуни 2024 одржа едукативно теренско истражување, предводено од раководителката на секцијата „Биодиверзитет“, проф. д-р Валентина Славевска [...]

Oбука за постапување при случаи со труење диви животни за ветеринарните инспектори во Агенцијата за храна и ветеринарство

Во просториите на Факултетот за ветеринарна медицина – Скопје на 3 јуни 2024 се одржа обука за постапување при случаи со труење диви животни за официјалните ветеринари при Агенцијата за [...]

Одржана меѓународна конференција за криминал врз дивиот свет во Кипар

Од 22 до 24 мај 2024 година, во Лимасол, Кипар се одржа Меѓународната конференција за криминал врз дивиот свет. Учесниците зборуваа за предизвиците и достигнувањата во регионот и потенцијалните [...]

Едукативна посета на Пешна

Бескрајно сме благодарни на професорката Билјана Гичевски која денеска ја предводеше едукативната посета на пештерата Пешна, која МЕД ја организираше за своите членови. Присутните научија многу [...]

Птичарење во парк по повод Светскиот ден на преселните птици

Македонското еколошко друштво оваа година го одбележа Светскиот ден на преселните птици со активност за членството. Драго ни е што на вака убав начин го одбележавме Светскиот ден на птиците [...]

Децата од шарпланинските села учеа за националниот парк Шар Планина и балканскиот рис

Над 100 ученици од прво до трето одделение од училиштата од шарпланинските села Вешала, Бродец и Шипковица во текот на април учеа за значењето на балканскиот рис и другите природни убавини на [...]

Руралните форуми мост меѓу локалното население и НП Шар Планина

Во рамки на проектот „Зајакнување на заедниците во регионот на Шар Планина за одржливо управување со Европскиот зелен појас“ МЕД во соработка со Центарот за едукација и развој и Јавната Установа [...]

Start typing and press Enter to search