Потребен материјал: листови хартија, молив и боички, ножици, селотејп и течен лепак

Цел: Децата да соработуваат и илустрираат природен микро-свет

Децата цртаат лисја, гранки, инсекти итн. и потоа ги спојуваат своите цртежи за да формираат едно големо растение со сите животинки што живеат на него.

 Вовед: Исто како и зградите, и растенијата имаат многу катови (почнувајќи од подрумот-корените па се до покривот-цвеќињата) и станови (лисја и гранчиња). На секој спрат, зградата има ѕидови и подови, додека растението има стебла и лисја. Секој кат и стан е населен од неговите станари, луѓето живеат во зградите, а животните на растението. Секое животно си има свое омилено катче: глувчињата се населуваат кај корените, верверичките на гранките, скакулците и гасениците на лисјата, пеперутките и пчелите на цвеќињата…

  Упатство:

  • Децата цртаат гранки, лисја, цвеќиња, стебло и инсекти. Потоа, тие ги лепат заедно своите цртежи за да направат едно големо растение. Кога растението е спремно, ги сечат малите животинки и ги лепат на растението.

  Дискусија:

  • Може ли да ги разликувате различните места во микро-светот што го создадовте?
  • Дали животните што ги ставивте погоре на растението се исти со тие на коренот? Дали различни животни преферираат различни средини?

Start typing and press Enter to search

Успешно се пријавивте за известувања од весникот на МЕД.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Macedonian Ecological Society will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.