Целта на овие содржини е да ве запознаеме со дивите птици и нивната животната средина, да ги продлабочиме вашите знаења на темата, но и да поттикнеме поинаква љубов кон природата.  Тука се опфатени куси информативни објави и содржини за птиците со кои ќе ви ги претставиме овие неверојатни животни. Птиците се постојано околу нас и ние едвај знаеме нешто повеќе за нивниот живот и заканите за нивиот опстанок. Секоја лекација е нова тема за која ви подготвуваме и интерактивни задачи од 1 до 5 одделение.

Лице за контакт: Ксенија Путилин Стамкоска putilin@mes.org.mk

Лекции

Лекција 5 – Водни птици

Дали знаете какви водни површини има во ваша близина? Дали знаете кои птици можат да се видат таму? За одговори, задачи и дури и уметнички експерименти симнете ја новата лекција ТУКА Како и за [...]

Лекција 4 – Зошто птиците прават гнезда?

Раскошните зелени листови на дрвјата и грмушките кријат неверојатни тајни за птиците – тие ги кријат нивните гнезда! Повеќе за гнездата можете да прочитате тука  Вовед за лекцијата (на [...]

Лекција 3 – Пролетна преселба

Пролетната преселба на птиците е во пол ек! Таа ќе трае до крајот на мај а тоа значи дека секој ден над нашите глави прелетуваат илјадници неверојатни птици. Некои од нив ќе слетаат тука и ќе [...]

Лекција 2 – Со што се хранат птиците

Со крајот на март завршува и сезоната на поставување на хранилки за птици. Зошто? Затоа што тие сега имаат храна во изобилство! Пролетта ја буди природата и птиците околу себе можат да најдат [...]

Лекција 1 – Како да бидеш добар набљудувач на птици

Оваа лекција ве подготвува за набљудување птици. Во неа ќе најдете вежби и задачи кои ви помагаат да најдете и препознаете птици. Уживајте учејќи и пишете ни доколку имате некое прашање. [...]

Start typing and press Enter to search

Успешно се пријавивте за известувања од весникот на МЕД.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Macedonian Ecological Society will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.