29.09.2022 –  Претставниците на 14 модел проекти од Косово, Албанија и Македонија поддржани од проектот „Одржлива иднина за регионот Шара-Кораб-Коритник“ во септември се претставија на регионалниот саем што Македонско еколошко друштво го организираше на Попова Шапка во соработка со фондацијата „Еуронатур“ од Германија како и партнерите во проектот ППНЕА од Албанија и ЦНВП од Косово.

Саемот имаше за цел да го претстави најдоброто од регионот а тоа е природата во заштитените подрачја, традиционалната храна, музиката и културата. На штандовите учесниците ги презентираа своите локални производи и промоматеријали подготвени во рамки на своите проекти.

Работејќи повеќе од една декада во регионот ние учиме дека на природата не можеме да и помогнеме без соработката со локалното население а овој проект посебно не учи дека поддржувајќи ги традиционалните практики како пчеларството и сточарството ние индиректно го зачувуваме и биодиверзитетот, изјави Пандурска -Драмиќанин, раководител на проектот во МЕД.

Во реализација на проектите од Македонија се вклучени организациите „Дива Перуника“, Планинарскиот клуб „Љуботен“, „Центарот за едукација и развој“ и „Иницијатива за граѓански интеграции“. Во рамки на овие проекти се дава поддршка на пчелари, сточари, се развиваат туристички понуди и инфраструктура а се едуцираат и млади од регионот за култивирање на ароматични и лековити видови.

Во рамки на саемот настапија и културно уметнички друштва од регионот и изведувачи на традиционални песни и ора. Активностите на проектот „Одржлива иднина за регионот Шара-Кораб-Коритник се поддржани од Германската фондација за животна средина ДБУ и добротворната фоднација ЈЕНСЕН.

 

Start typing and press Enter to search

Успешно се пријавивте за известувања од весникот на МЕД.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Macedonian Ecological Society will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.