На 24 септември 2016 година, на брегот на Преспанското Езеро се одбележа за прв пат Денот на зелениот појас.

Градоначалниците на трите општини кои го делат преспанскиот регион – Општина Ресен (Македонија), Општина Пустец (Албанија) и Општина Преспа (Грција) го отворија настанот кој имаше едукативен и забавен карактер.

Месното население од трите страни на Преспанското Езеро имаше можност да научи нешто повеќе за зелениот појас како и да ужива во традиционалната храна, музика и танци од регионот. Во склоп на настанот беше поставена и изложба на фотографии од Балканскиот зелен појас, а се одржа и велосипедска тура низ НП Галичица.

Настанот беше организиран од ПреспаНет – мрежата на три невладини организации од областа на животната средина – Македонското еколошко друштво, Друштвото за заштита на Преспа (SPP) и Друштвото за заштита и зачувување на природните вредности на Албанија (PPNEA).

Start typing and press Enter to search

Успешно се пријавивте за известувања од весникот на МЕД.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Macedonian Ecological Society will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.