Лекција 3 – Пролетна преселба

Пролетната преселба на птиците е во пол ек! Таа ќе трае до крајот на мај а тоа значи дека секој ден над нашите глави прелетуваат илјадници неверојатни птици. Некои од нив ќе слетаат тука и ќе [...]

Збор-два за пеперутките во Македонија

Кога зборуваме за инсекти, веројатно први на ум ни доаѓаат пеперутките. Со нивниот карактеристичен изглед, пеперутките ги шармирале ентомолозите од целиот свет уште од дамнешни времиња. Можеби и [...]

Лекција 4 – Светот на растенијата

Потребен материјал: листови хартија, молив и боички, ножици, селотејп и течен лепак Цел: Децата да соработуваат и илустрираат природен микро-свет Децата цртаат лисја, гранки, инсекти итн. и потоа [...]

Лекција 4 – Територија на балканскиот рис

Во споредба со други самотни животни, се чини дека евроазискиот рис има специфичeн начин на живеење, каде мажјаците имаат огромна територија од шумата населуваат повеќе женки, кои пак зафаќаа [...]

Див костен, коњски костен (Aesculus hippocastanum)

Дивиот костен е впечатливо и прекрасно листопадно дрво. Обично достигнува височина од околу 12 метри и широчина на крошната од околу 8 метри. Иако е брзорастечко дрво, за да ја постигне крајната [...]

Лекција 3 – Колку семиња ќе пораснат?

Потребно време: 30 минути Материјали: Семиња (кикирики или семки од сончоглед),креда, хамер, фломастери Упатства: Едно дете ги расфрла семињата на подот кој е поделен на квадранти, а останатите [...]

Лекција 2 – Со што се хранат птиците

Со крајот на март завршува и сезоната на поставување на хранилки за птици. Зошто? Затоа што тие сега имаат храна во изобилство! Пролетта ја буди природата и птиците околу себе можат да најдат [...]

10 факти за птичјите гнезда кои не сте ги знаеле

Повеќето видови птици градат гнезда во кои полагаат јајца. Гнездата се топли и безбедни места каде што родителите ги одгледуваат своите пилиња. Птиците ги кријат своите гнезда за да бидат [...]

Лекција 1 – Како да бидеш добар набљудувач на птици

Оваа лекција ве подготвува за набљудување птици. Во неа ќе најдете вежби и задачи кои ви помагаат да најдете и препознаете птици. Уживајте учејќи и пишете ни доколку имате некое прашање. [...]