Бескрајно сме благодарни на професорката Билјана Гичевски која денеска ја предводеше едукативната посета на пештерата Пешна, која МЕД ја организираше за своите членови. Присутните научија многу работи за тоа како настанала пештерата и како тој предел изгледал во минатите милениуми.

Професорката Гичевски, освен за научните сознанија, раскажа и за народните преданија кои се познати за пештерата Пешна, за Крали Марко и неговите сестри. За членовите на Македонско еколошко друштво имаше организиран превоз со автобус од Скопје. Патувањето траеше 3 часа, овозможувајќи им на учесниците да се запознаат и да разменат искуства. Членовите беа на најразлична возраст, од млади ентузијасти до постари љубители на природата, што ја направи оваа екскурзија уште поразновидна и богата со различни перспективи. Пештерата Пешна, лоцирана во западниот дел на Македонија, е една од највпечатливите природни убавини во земјата. Според преданијата, ова место било криење на златото на Крали Марко, што само ја зголемува неговата мистериозност и привлечност.

Во рамките на посетата, учесниците имаа можност да слушнат и за геолошките процеси кои ја формирале пештерата, како и за богатата историја и митови поврзани со неа. Македонското еколошко друштво уште еднаш докажа дека успева да ги обедини своите прекрасни, еколошки свесни членови од најразлична возраст и едукациска позадина. Овие настани не само што ги едуцираат учесниците, туку и ги инспирираат да ја почитуваат и заштитуваат природата. Професорката Гичевски со своето огромно знаење и ентузијазам допринесе за едно незаборавно искуство, оставајќи ги сите присутни со ново стекнати сознанија и возбуда за понатамошни истражувања. Посетата на Пешна беше не само едукативна, туку и емотивна авантура.

Прекрасната природа, мистериозните легенди и научните факти создадоа уникатно искуство за сите учесници. Пештерата Пешна продолжува да ги фасцинира сите кои ќе имаат можност да ја посетат и истражуваат, откривајќи дел од тајните кои ги крие во своите длабочини. Со вакви активности, МЕД поттикнува љубов и почит кон природата, инспирирајќи ги идните генерации да ја ценат и заштитуваат нашата природна и културна татковина.

Start typing and press Enter to search