Рисот и гавранот

Почитувани наставници и родители 👱‍♀️👨‍🦰🧒👦 во обид да придонесеме кон онлајн образованието 💻во следниот период ќе почнеме бесплатно да ги споделуваме со вас сите наши едукативни материјали. Целта [...]

Младите од шест региони во земјава ќе учат како да станат екоактивисти – нов проект на МЕД и ИКС

Шест граѓански организации заедно со средношколци од шест региони во земјава ќе иницираат решавање локални проблеми за заштита на животната средина. Македонското еколошко друштво (МЕД) и [...]

Лилјаците на Македонија

Лилјаците во Македонија  Лилјаците се единствените цицачи кои имаат способност за активно летање и кои користат посебен систем за ориентација во просторот преку емитување звуци со висока [...]

Еден ден на теренско истражување со Македонско еколошко друштво

Текстот е преземен од блогот на Алине Сантос со нејзина дозвола.  Пристигнав во Република Северна Македонија на почетокот на мај 2019 година за да работам како стажант на Земјоделскиот факултет. [...]

10 години од следењето на првиот балкански рис со GPS околувратник

На денешен ден пред точно десет години го заловивме првиот балкански рис за научни цели. Се викаше Марко. Тој беше пионер во телеметриските истражувања во југозападен Балкан и икона во оваа [...]

Програма за поддршка на млади еколози д-р Љупчо Меловски – одобрени проекти

Ни претставува огромно задоволство да ви ги претставиме одобрените проекти при „Програмата за поддршка на млади еколози д-р Љупчо Меловски”. На повикот добивме 19 апликации со висок квалитет. [...]

Уште една женка рис во НП „Маврово“

Запознајте ја Лиса, новата женка рис за годинава што ќе носи околувратник! На 24 февруари 2020 година рисаџиите од Македонското еколошко друштво (МЕД), заедно со претставници од Националниот парк [...]

Среднозимско пребројување на водни птици (IWC 2020)

Десет години по ред, во викендот на 11 и 12 јануари 2020 г., вработени и волонтери од МЕД спроведоа броење на птици на трите природни езера во Македонија, вклучувајќи ги околните акумулации и [...]

6ти конгрес на еколози 2022

Поради состојбата со светската пандемија 6-иот Конгрес на еколозите на Република Северна Македонија е одложен за октомври 2022 година во Охрид. Традиционално, Конгресот е со изразено меѓународно [...]