Во Едукативниот центар за зачувување на природата во с. Негрево, Пехчево на 9 и 12 октомври Македонско еколошко друштво во соработка со Едукативниот центар организираше работилница за спроведување на симулацијата ComMod со ученици од ОСУ „Ацо Русковски“ од Берово и ОСУ „Љупчо Сантов“ од Кочани.

Целта на иновативниот пристап Companion Modelling е преку користење на симулација младите од таргет регионите, како идни заинтересирани страни, да се запознаат со термините заштитено подрачје и управување со заштитени подрачја како и со предизвиците и предностите од воспоставувањето на заштитени подрачја.

На работилниците учествуваа вкупно 30 ученици и десетина професори од двете училишта. Овој пристап се покажа особено корисен за подобро разбирање на терминот заштитено подрачје како  и за запознавање со придобивките од идно заштитено подрачје. Оваа активнотст се организирана во рамки на процесот за воспоставување на нови заштитени подрачја „Осогово“ и „Ченгино Кале“ во брегалничкиот регион,  кој се води во рамките на Програмата за зачувување на природата во Македонија – фаза 2, проект на Швајцарската агенција за развој на соработка.

Работилниците се поддржани од Швајцарската организација Хелветас.

 

 

 

Start typing and press Enter to search

Успешно се пријавивте за известувања од весникот на МЕД.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Macedonian Ecological Society will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.