Потребен материјал: растение и проѕирна пластична кесичка

Цел: Да се види дека и растенијата дишат.

Вовед:  Растенијата дишат преку многу мали дупчиња на своите листови. Како што нашиот здив содржи влага која може да ја видиме на прозорецот доколку му „хухнеме”, истото важи и за растенијата кои пак не можат да „хухнат” – нивното дишење ослободува влага кој може да ја видиме доколку се потрудиме.

Влагата создадена од дишењето на растенијата оди во атмосферата и се таложи во форма на облаци заедно со останатата влага во воздухот, потоа се враќа на земјата во форма на дожд, пробива низ почвата и станува повторно достапна за растенијата да ја впијат низ корењата.

Упатство:

  • Пронајди дрвце или грмушка, или дури и поголемо растение во твојот дом и одбери едно гранче со зелени листови. Нежно стави го во пластичното кесе без да го скршиш или оштетиш него или ливчињата. Затвори го кесето и убаво заврзи го.
  • По неколку часа врати се и убаво опсервирај го кесичето. Внатрешната страна ќе биде прекриена со влага или дури цели капки вода. Тргни го кесето од гранчето.
  • Дискутирајте со децата за тоа што тие мислат дека се случило.

Дискусија:

  • Од каде дошла водата која излезе од ливчињата?

Start typing and press Enter to search

Успешно се пријавивте за известувања од весникот на МЕД.

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Macedonian Ecological Society will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.