Возобновување на шумите во Северна Македонија и Албанија

Иницијативата за северни шуми: „Обнова на шумите во Албанија и Северна Македонија“ – проект на Шведската поштенска фондација, за возобновување на шумите има за цел да придонесе за возобновувањето [...]

Работилница за валидирање на податоците за обновување на шумите во областа Буковиќ

Македонското еколошко друштво, на 20 март 2024 година, во Маврово ја одржа втората работилница од проектот „Иницијатива за Северни Шуми: Ревитализација на шуми во Северна Македонија и Албанија“. [...]

Мрежата за искуствено учење одржа настан во Градскиот парк

Мрежата за искуствено учење која ја спроведува Македонско еколошко друштво, на првиот ден на пролетта одржа настан во Градскиот парк во Скопје. На настанот присутни беа ученици од основните и [...]

ОСАМЕНИОТ СОМ

Пишува проф. д-р Маја Јорданова Сомот со своите мустаќи, долгото и масивно тело, е една од најкарактеристичните риби во мирните слатководни води. Кога ќе речете сом, кај нас се подразбира [...]

Мониторинг на реткото растение Astragalus physocalyx

Во текот на 2023 здружението ПОЛИМАТ 13 во рамките на проектот „Градење на локалните капацитети за управување со ЗРП Богданци“ финансиран од CEPF, спроведе мониторинг на растението Astragalus [...]