По последната напната дискусија, Советот за животна средина на ЕУ конечно го усвои Законот за обновување на природата (NRL), означувајќи го последниот чекор за овој долгоочекуван предлог конечно да стане закон. Овој исход е огромна победа за природата на Европа, климатските акции, граѓаните и иднината.

Државите членки ги исполнија своите обврски и со мнозинство од 20 земји, кои претставуваат 66,07% од населението, законот беше официјално поддржан, благодарение на австриската министерка за животна средина Леоноре Гевеслер која на последниот момент ја промени претходната позиција на земјата и го заштити законот.

Коалицијата #RestoreNature, составена од BirdLife Europe, ClientEarth, EEB и WWF EU, вели: „Денешното гласање е масивна победа за природата на Европа и за граѓаните кои долго време повикуваа на итна акција за справување со алармантното опаѓање на природата. По години на интензивна кампања и многу подеми и падови, ние сме пресреќни што овој закон сега е реалност – овој ден ќе влезе во историјата како пресвртна точка за природата и општеството. Сега, потребни ни се сите раце на палубата: Државите членки мора правилно да го спроведат ова законодавство без одложување во нивните земји, во тесна соработка со сите вклучени страни. На крајот на денот, природата може да се обнови, за доброто на нашата клима, биодиверзитет и луѓето!“

Законот се соочи со едно од најбурните патувања во историјата на законодавството на ЕУ. По преживувањето на безпрецедентна и апсурдна кампања за дезинформација, насочена кон уништување на NRL во Европскиот парламент, законот се соочи со ризикот да биде одбиен на самиот последен чекор во Советот за животна средина. Сепак, поддршката за законот ја однесе победата.

Ова е исто така навремен резултат за претставување на претстојната Конференција за биодиверзитет на ОН (CBD COP16) подоцна оваа година, покажувајќи дека Европа е подготвена да води во справувањето со климатските и биодиверзитетските кризи, со признавање на своите глобални обврски. Ова е исто така многу јасна порака до новиот Европски парламент и Комисија, да не заборават да го држат биодиверзитетот во преден план на нивната агенда.

Овој резултат следеше по масовна јавна мобилизација. Во текот на изминатите неколку години, над милион потписи и пораки од граѓаните, повторени повици од над 6000 научници, 100+ бизниси, младински организации и граѓанското општество од различни сектори, беа направени за да го одбранат законот и интегритетот на Зелениот договор на ЕУ. Како коалиција #RestoreNature, сакаме да им се заблагодариме на сите кои придонесоа за овој резултат и го направија можен.

Извор: Birdlife.

Start typing and press Enter to search