Time frame: 2015–2017

Funding: German Federal Environmental Foundation (DBU)

Partners: EuroNatur from Germany

Project goal: Promoting sustainable use of natural resources in six municipalities along Shar Mountain and active involvement of the local stakeholders within the initiative to declare Shar Mountain a national park.

Contact person: Frosina Pandurska-Dramikjanin pandurska@mes.org.mk

Проектни активности

Final conference for the project “Biodiversity Conservation through Sustainable Management of Resources in Shar Mountain”

On 11 May, more than 80 participants from Macedonia and the Shar Mountain region took part in the final conference as part of the project of preserving the biodiversity on Shar Mountain. This [...]

83 отсто од локалното население сака Шар Планина да стане Национален парк

83% од локалното население коешто живее во општините долж Шар Планина сака планината да биде прогласена за национален парк, ова е резултат од спроведеното истражување за утврдување на свесноста [...]

Шар Планина заслужува поголема заштита

Платформата „Пријателите на Шара“ во соработка со Македонско еколошко друштво и Постојаната работна група за регионален рурален развој (SWG) во Југоисточна Европа на 25 март во Општина Драгаш, [...]

Промовирана платформата „Пријателите на Шара“

На 26ти септември во Тетово се одржа промотивен настан за новоформираната платформа „Пријателите на Шара“ со настап на две музички групи од Тетово. Оваа неформална платформа е составена од [...]

Шар Планина заслужува да биде национален парк но локалното население треба соодветно да се информира за бенефитите од идно заштитено подрачје

Македонското еколошко друштво во соработка со Институтот за развој на заедницата од Тетово организираше трибина по повод повторно актуелната иницијатива за прогласување на Шар Планина за [...]

Start typing and press Enter to search