ГИНКО – ЕМ СТАР ЕМ ЗДРАВ

Ginkgo biloba, познат и како гинкго или гинко е најстарото дрво на светот кое на планетатa Земја живее уште од пред околу 270 милиони години. Чарлс Дарвин ова дрво го нарекол жив фосил, бидејќи [...]

Липа – дрво на убавината, правдината и љубовта

Липа или на латински “Tilia” опфаќа околу 30 различни видови широко распространети на улиците и парковите низ целата северна хемисфера на планетата Земја. Во Македонија растат три вида липи [...]

Дали сте попаметни од гулабите ? Прочитајте го текстот пред да кажете ДА

Во текот на историјата гулабите поминале низ сè и сешто – од свети птици и домашни миленичиња, преку гулаби воени херои до денешни украси на плоштадите и за жал,  гурмански специјалитети во [...]