Билтен на Програмата за закрепнување на балканскиот рис – Декември 2021

Веќе 15 години, Програмата за зачувување на балканскиот рис работи во сите земји во кои се наоѓа овој подвид. Балканскиот рис е критично загрозен подвид на евроазискиот рис и се наоѓа на на [...]

Академја за кривични дела против дивиот свет: Напредниот курс ги обучи учесниците од Балканот за истрага на случаи со труење на диви животни

Доколку сакаме ефективно да ги заштитиме загрозените животински видови, борбата со криминалот против дивиот свет е клучна! Жалната вистина е дека луѓето кои стојат зад сериозните кривични како [...]

Гoдишна средба на членството на МЕД

Членовите одлучија – Тема на годината за 2022 ќе биде Биодиверзитетот на Преспа Илина Арсова прва Амбасадорка на МЕД Соопштение (10.12.2021): На 09.12.2021 година ja организиравме Годишната [...]

Сè е до гените: како да се спаси балканскиот рис?

Новиот научен труд за балканскиот и кавкаскиот рис, кој произлегува од мултудисциплинарна соработка меѓу научници од Европа, нуди свеж поглед кон генетскиот статус на критично загрозената мачка [...]

Во последен момент спасени од труење 18 белоглави мршојадци во Мариово

СООПШТЕНИЕ: (03.12.2021) Изминатата седмица тимот на МЕД доби дојава дека на територијата на село Витолиште во Прилепско Мариово се случило масовно труење на кучиња и дека можеби отровот е сѐ [...]