Одржана јавна презентација на едукативните активности спроведени во Кочани

При крајот на минатата година беа спроведени едукативни активности за вредностите на букова шума, за петоодделенците од кочанските основни училишта „Кирил и Методиј“ и „Малина Попиванова“. После [...]

Пет мали проекти за промоција и заштита на природните ресурси на Јабланица почнуваат со реализација

На 17 февруари во Вевчани добитниците на мали грантови за проекти кои ќе спроведуваат активности на Планината Јабланица потпишаа договори со Македонско еколошко друштво.Организациите ќе започнат [...]

Прекугранична стратегија за заштита на Преспа

Во текот на последните 6 месеци членовите на ПреспаНет (MEД, SPP и PPNEA) работеа на креирање на прекугранична стратегија за заштита на Преспа. Првата верзија на овој стратешки документ беше [...]

Презентација за статусот на водите на планината Јабланица

На ден 18.02.2015, во Хотелот Дрим, Струга во рамки на проектот „Вода за езерата, блатата, изворите и луѓето на планината Јабланица“ беше одржана јавна презентација за состојбата на водните [...]

2 февруари 2015, Светски ден на водните живеалишта: Време е за ратификација на Меѓународниот договор за паркот Преспа

2 февруари 2015 не е само Светски ден на водните живеалишта, туку и петгодишнина од денот кога беше потпишан Меѓународниот договор за заштита и одржлив развој на паркот Преспа од страна на трите [...]