НовостиЕдукативна недела за рисот

Завршено зимското пребројување птици во Македонија за 2018 година

Ден на зелениот појас

Резултати од фото конкурсот за Балканскиот зелен појас 2017

Завршна конференција на проектот за „Зачувување на биолошката разновидност преку одржливо искористување на ресурсите на Шар Планина“

Фото конкурс „Балкански зелен појас“

Модровраните добија бесплатни домови!

Еразмус+ и птиците нè поврзуваат

Пролетта Доаѓа – со неа и пилињата

Одржан прв партнерски состанок во рамки на проектот „Програма за закрепнување на балканскиот рис 4‘‘

14 февруари 2017: историски ден за прекугранична Преспа

Годишна средба на членовите вклучени во мониторингот на диви животни на Осогово

Пребројувањето на птици презимувачки за 2017 во Македонија заврши

Обука за ГИС за партнерските организации во БЛРП

Тренинг за изработка на карта на сензитивност на птици и енергетска инфраструктура на Македонија – за што таа служи?

Дивиот свет на Осоговски Планини

Конкурс на кратки филмови и фотоконкурс посветени на заштитата на животната средина и биолошката разновидност

Програма за V-ти Конгрес на еколозите на Македонија со меѓународно учество

Како да го претвориш твојот мобилен телефон во ГПС уред?

Ден на зелениот појас

Текст за „воденичарчето“ во Преспа

Резултати од првиот фото конкурс за Балканскиот зелен појас

Спој на природа и уметност

Академија на CEEweb за Зелена инфраструктура

Годишна средба на ПреспаНет

Работилница за мониторинг на крупни месојади

Состанок на членовите на мониторинг мрежата за заштита на балканскиот рис

Прекугранична Летна школа во Преспа, Грција – Управување со шуми и пасишта

Обука за препознавање птици и нивната миграција

Одбележување на 18 мај, меѓународен ден за заштита на дивите растенија

Работилница за мониторинг на крупни ѕверови на Осоговските Планини

Спроведен тренинг за Атлас на птици гнездилки за сезона 2016 година

83 отсто од локалното население сака Шар Планина да стане Национален парк

Шар Планина заслужува поголема заштита

Учениците од ОУ „Гоце Делчев“ од Ресен ги споија трите модели на Преспа!

Работилница за мониторинг на крупни ѕверови

Продолжуваме со активностите на Осогово!

Нашиот живот во вoдно живеaлиште!

МЕД како дел од проектот Заштита на биодиверзитетот на Балканот – Зајакнување на соработката долж Балканскиот зелен појас

Светски Ден на Водните живеалишта

Научна трибина за состојбите со загадувањето во Република Македонија

5ти Конгрес на еколозите на Р. Македонија со меѓународно учество

Фото конкурс – Балкански Зелен појас 2016

Над 20.000 водни птици набљудувани за време на зимскиот цензус во Македонија

Придружете ни се во јубилејното зимско пребројување на птиците!

Кичевчани свесни и волни да му помогнат на рисот

Нов повик за предлог проекти!

Втор тренинг за Натура2000

Воведна работилница за треттото продолжение на проектот „Поврзување на луѓето со природата“

Завршен настан на Програмата за мали грантови на подрачјето на Илинска и Плакенска Планина

Претставување на придонесот на МЕД кон Европскиот атлас на птици гнездилки во Микулов, Чешка

Симпозиум за заштита на балканскиот рис

Волонтерите и соработници на МЕД се сретнаа во Преспа да го одбележат Европскиот ден за набљудување на птици

Пријателите на Шара во посета на националниот парк „Шварцвалд“ во Германија

Четврти октомври – Светски ден за заштита на животните

Публикација за природните вредности на сливот на реката Дрим

Промовирана платформата „Пријателите на Шара“

Спроведени кампови за следење на миграција на птиците на Дојранско езеро и на Илинска Планина

Завршен настан на проектот „Заштита и промоција на Блатниот даб – Слоештица“

БООМ Македонија

Заврши пописот на гнезда на штркови во Македонија – имаме 817 гнезда

Годишна повеќедневна истражувачка акција

Цензус на пеликани

Камп за следење на миграција на птици

Друштвен викенд во Албанија

Членовите на ПК Љуботен во соработка со МЕД поставија информативни табли на Шара

Проширување на знаењата за балканскиот рис на деца од неколку основни училишта во Националниот парк Маврово

Работилница за имплементација на проекти

Спроведено 4-то систематско истражување со фото замки во НП Маврово

Кампања FUTUREISCLEAN

Отворање на првата стрип изложба во МКЦ во Битола

Ден на штркот во Чешиново-Облешево е 6 мај!

Прекуграничен саем за добри практики – завршен настан на ИПА проектот за планинскиот масив Јабланица-Шебеник

Ехо од Дрим

Bythinella melovskii – нов вид на слатководен полжав за Р. Македонија

Шар Планина заслужува да биде национален парк но локалното население треба соодветно да се информира за бенефитите од идно заштитено подрачје

Го славиме првиот ден од пролетта со отворање на изложбата „Дивите билки од мојот крај“

Одржана јавна презентација на едукативните активности спроведени во Кочани

Пет мали проекти за промоција и заштита на природните ресурси на Јабланица почнуваат со реализација

Прекугранична стратегија за заштита на Преспа

Презентација за статусот на водите на планината Јабланица

2 февруари 2015, Светски ден на водните живеалишта: Време е за ратификација на Меѓународниот договор за паркот Преспа

Одржливо искористување на трската од Моноспитовско Блато

Резултати од повикот за поднесување на предлог проекти за локален одржлив развој на подрачјето на Илинска и Плакенска Планина

Белиот нуркач (Mergellus albellus) е птица на годинешниот цензус на водни птици!

Пет мали проекти од Струга и Вевчани за природните вредности на Јабланица ќе бидат финансиски поддржани од Програмата за заштита на балканскиот рис

Повик за поднесување на предлог проекти на подрачјето на Илинска и Плакенска Планина

Обука за воспоставување на Натура2000 подрачја

Успешно реализирано уште едно ОСОГОВО – И ЛИЧНО И РАЗЛИЧНО!

ПРОМОТИВНО – ЕДУКАТИВЕН НАСТАН „ОСОГОВО – И ЛИЧНО И РАЗЛИЧНО 3“

Европски денови за набљудување птици 2014 – истражување на Катлановско блато и забава во Зоолошката градина во Скопје

Повик за мали грантови за Јабланица

МЕД го претстави проектот за планинскиот масив Јабланица-Шебеник на ИПА саем во Тирана

Едукативен еколошки камп – Пелистер 2014

Дивите билки од мојот крај – изложба на учениците од подрачјето на Илинска-Плакенска Планина

30-ина студенти беа гости во НП Јабланица-Шебеник, Албанија – Летен студентски камп во Фуш Студен, Албанија

Планинарско-ботаничка тура Лешница – промоција на флората на Шар Планина

Објавена новата Црвена листа на загрозени видови птици на IUCN

Повик за еколошки летен тренинг камп

Спроведена обука за сертификација на шуми во Ќустендил

Поддршка од локалните власти на Струга и Вевчани за идно прекугранично заштитено подрачје Јабланица-Шебеник

Две работилници во Овче Поле и Пелагонија на тема „Птиците и одржливите земјоделски пракси – преглед на домашни и странски искуства“

Во подножјето на Осогово – и лично и различно, во селото на штрковите!

Осогово на дланка во селото на штрковите

Прв промотивен настан на Значајното растително подрачје Осогово

Трета работилница за традиционално користење на природни ресурси – пишување и управување со проекти

Едукативен пикник – „Да се запознаеме со природните вредности на Јабланица“

Работилница „Од идеја до успешен проект‘‘

Македонскиот дел од Осогово сеуште нема забележано мечка или рис

Клучни закани за птиците преселници во Медитеранот – размена на искуства

Светски ден на птиците преселници 2014 – Дојран

Дојран – голем хотел за луѓе и птици

Птиците и ветерните електрани – преглед на домашните и странските искуства и идни насоки за меѓусекторска соработка

Јабланица има што да им понуди на идните туристи, но регионот треба да работи многу за да се развива екотуризмот а ресурсите да се користат на одржлив начин

И МЕД се приклучи кон одбележување на Часот на планетата Земја

Зборник на трудови од IV Конгрес на еколозите на Македонија со меѓународно учество

Координативен состанок на ПреспаНет, Зрноско, Албанија

Воведен состанок и прва работилница по проектот: Поврзување на луѓето со природата – зајакнување и вмрежување на граѓанските здруженија во Македонија

Светски ден на водните живеалишта

Работилница „Заштита на птиците преку имплементација на Законот за ловство“

Поставување на фото-замки „Пелистер 2014“

Одбележани 65 години од формирањето на Српското биолошко друштво

Истражувања со фото-замки во заштитеното подрачје Јасен и Националниот парк Пелистер

Локалното население од Струга и Вевчани бара соодветна заштита на природните ресурси на Јабланица

Парк Преспа: на крстопатот за одржливост

Учење, дружење и истражување на терен

Одржана работилницата „Птиците и ветерните електрани“

Јабланица заслужува да биде заштитено прекугранично подрачје

Осогово презентирано на работен состанок за прекугранична соработка, во организација на УНЕСКО!

Еколошката едукација – најважната алка во унапредувањето на животната средина!

Одржан е состанокот со мониторинг мрежата во Преспа

Почеток на проектот „Едукација и јакнење на капацитетите за заштита на Дојранското Езеро, приоритетно клучно подрачје за биолошка разновидност“

Министрите ја поддржаа Заедничката визија за прекуграничното подрачје Шара-Кораб

Акциониот план за заштита на рисот во НП Маврово

Изброени 24 450 птици на Преспа

Иницијатива за идно прекугранично заштитено подрачје „Шар Планина – Кораб – Дешат“

Нов проект за заштита на прекуграничниот планински масив Јабланица-Шебеник

Работилница за истражување и заштита на евроазискиот рис

Градење на капацитетите кај невладините организации од Црна Гора и Косово, нова средба на планината Комови

Новинари од Македонија и Бугарија се запознаа со убавините на Осогово

Успешен почеток на една нова традиција за промоција на Осогово

Магазинот Лице в лице за проектните активности на МЕД во Осогово

Иницијална работилница за развивање на Акционен план за заштита на балканскиот рис на територијата на НП Маврово

Основно истражување за балканскиот рис во Црна Гора и Косово

Зголемен интерес на организациите од Осоговскиот регион за заеднички активности, во идниот Биосферен резерват!

Одбележување на успешно реализираните мали проекти на Шар Планина

Извештај за состојбата со птиците во Македонија

Започнаа истражувања со методот на камера-замки на Осоговските Планини!

Работилница: „Состојба на птиците во Македонија“

Сесија на фото – замки, Маврово 2013 година

Одржана работилница за улогата на фармерите и шумарите во заштитата на балканскиот рис во идните заштитени подрачја!

Завршна работилница на партнерите од проектот „Поврзување на луѓето и природата-вмрежување на значајните растителни подрачја (IPAnet)“

Значајните растителни подрачја во Македонија се навистина значајни!

Новости во проектот Осогово!

По Марко и Ристе, Мартин!

Уште 10 нови платфoрми за царските орли од Овче Поле!

Трибина на тема „Деградација на реката Треска и нејзините притоки – закани и предизвици“

Популаризација на проектот „Осоговските Планини во Балканскиот зелен појас“ на локално ниво

Осоговскиот регион презентиран на саем на регионите од југоисточна Европа (ЕКСПО 2012)

Волонтерите од Битола запознаа дел од растенијата на Пелистер

Одржан состанок по повод овогодинешните теренски истражувања за проектот за разумно користење на природните ресурси во Западен Балкан

Завршија овогодишните активности за заловување на рис на планините Јабланица, Бистра и Стогово!

МЕД заедно со ПК „Љуботен“ на традиционално кампување на Лешница

Царските орли од Овче Поле добија 10 платформи за гнездење!

Одржан состанок на Координативното тело за управување со процесот на прогласување на заштитено подрачје на Осогово

Планинарите во потрага по цвеќиња!

Учество на десетдневна обука во Англија и Холандија за привлекување и координирање со волонтери во склоп на проектот „Поврзување на луѓето и природата-вмрежување на значајните растителни подрачја – IPAnet“

Проект за промовирање на Значајните растителни подрачја во Македонија

ПОВИК ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ПРЕДЛОГ ПРОЕКТИ – ШАР ПЛАНИНА

Завршна работилница – проект „Крилја преку Балканот“

Состанок за потенцијалите и можностите за воспоставување на заштитено подрачје во осоговскиот регион

Промоција на природните вредности на Шар Планина преку едукација за животната средина и инволвирање на засегнатите страни – мали грантови

МЕД – домаќин на три теренски обуки за партнерски организации од Албанија, Косово и Хрватска

Завршна презентација на проектот за развој на национална еколошка мрежа во Република Македонија (МАК-НЕН)

Одбележување на Меѓународниот ден на биолошката разновидност

Резултати од одбележувањето на Светските денови на птиците преселници во Македонија

Успешна промоција на двата документарни филмови за природните вредности на Македонија!

Проценка на заканите за птици во две значајни подрачја за птици во Македонија

РАБОТЕН СОСТАНОК ЗА ДЕФИНИРАЊЕ НА УПРАВУВАЧКО ТЕЛО ЗА ПРЕДЛОГ ЗАШТИТЕНОТО ПОДРАЧЈЕ НА ОСОГОВО

Премиера на германскиот документарец „Во срцето на Балканот – Барајќи го рисот!“ во април во Кинотека на Македонија!

Македонското еколошко друштво по втор пат успеа да постави GPS околувратник на балкански рис

Резултати од повикот за поднесување на предлог проекти за локален одржлив развој на подрачјето на Илинска и Плакенска Планина

Зимски цензус на водни птици 2011

Втора работилница за проектната активност „Развој на репрезентативна мрежа на заштитени подрачја во Република Македонија“

Прекуграничен форум за Осогово

Трета работилница за еколошки мрежи

Tри секторски обуки за националната еколошка мрежа

Новости од Марко

Прва работилница по проектот „Развој на национална репрезентативна мрежа на заштитени подрачја“

Заврши квалитативното теренско истражување на проектот за одржливо искористување на природните ресурси во Западен Балкан