• prespa-park-small

  Преспанско Езеро

  Преспанско Езеро
 • ris-vo-NP-Mavrovo

  рис во НП Маврово

  Рис во НП Маврово
 • Pelister 1

  Обука на Пелистер

  Обука на Пелистер

V Конгрес на еколозите на Р. Македонија со меѓународно учество

Македонското еколошко друштво го најавува V Конгрес на еколозите на РМ со меѓународно учество. Конгресот ќе се одржи во Охрид, во периодот 19-22 октомври 2016 година. Повеќе информации има во Првото известување за V Конгрес на еколозите на РМ со меѓународно учество, а заинтересираните учесници може да се регистрираат преку испраќање на формуларот за регистрација на адресата […]

02/4/16 3:37

Фото конкурс – Балкански Зелен појас 2016

Во рамките на Балканскиот зелен појас, дел од иницијативата Европски зелен појас, во секоја од деветте држави на Балканот се организираат фото конкурси на тема мотиви од зелениот појас. Македонското еколошко друштво, како членка на асоцијацијата Европски зелен појас, заедно со Еуронатур од Германија го најавува првиот фото конкурс на оваа тема, кој ќе трае […]

02/4/16 3:00

Одбележување на 18 мај, меѓународен ден за заштита на дивите растенија

Во рамките на проектот Поврзување на луѓето со природата МЕД го одбележа 18 мај, меѓународен ден за заштита на растенијата или познат како Plants Fascination Day. Неколку земји од светот го одбележуваат овој ден со разни настани преку кои го потенцираат значењето на дивите растенија. Доста од настаните се објавени на специјално отворената веб страна […]

05/25/16 12:16

Работилница за мониторинг на крупни ѕверови на Осоговските Планини

На 11.04 и 12.04.2016 во рамки на проектот „Поддржување на одржлива иднина за луѓето и природата на Осогово“ беше одржана Работилница за мониторинг на крупни цицачи на Осоговските Планини. Работилницата беше одржана во просториите на „Хижа Осогово“, а на истата присуствуваа членови на Македонско еколошко друштво и Бугарска фондација за биоразнобразието. Целта беше да се […]

05/6/16 12:26

Спроведен тренинг за Атлас на птици гнездилки за сезона 2016 година

Волонтери и поддржувачи на МЕД учествуваа во обуката за Атлас на птици гнездилки која се одржа на 24 април во с.Побожје, Скопска Црна Гора. Целта на обуката е што повеќе луѓе да се запознаат со методологијата за спроведување на Атласот во Македонија, како и да ги подобрат своите способности за препознавање на птици. Подршка во […]

05/5/16 3:44

83 отсто од локалното население сака Шар Планина да стане Национален парк

83% од локалното население коешто живее во општините долж Шар Планина сака планината да биде прогласена за национален парк, ова е резултат од спроведеното истражување за утврдување на свесноста на населението во однос на прашањата поврзани со идното прогласување на Шар Планина за национален парк што Македонско еколошко друштво и платформата „Пријатели на Шара“ го […]

03/28/16 3:44

Шар Планина заслужува поголема заштита

Платформата „Пријателите на Шара“ во соработка со Македонско еколошко друштво и Постојаната работна група за регионален рурален развој (SWG) во Југоисточна Европа на 25 март во Општина Драгаш, Косово ја организираше конференцијата „Важноста  од прогласување на Шар Планина за национален парк во Македонија“ во срцето на Националниот Парк „Sharri”. На овој настан учествуваа седумдесет учесници […]

03/28/16 2:48