Светскиот ден на водните живеалишта – Преспа во фокус

Светски ден на водните живеалишта го одбележавме на четврти 4 февруари во Ресен заедно со Општина Ресен. Оваа година органзириравме едукативни активности за најмладите преку кои тие се запознаа [...]

Светски ден на водните живеалишта, 2017

Денес е Светски ден на водните живеалишта! Рамсарската конвенција секоја година го организира овој настан со различни активности и игри. Оваа година беа подготвени неколку пораки кои ни ги [...]

Ден на зелениот појас, Скопје 2017

На 24 септември 2017 во Градскиот парк, во кафулето „Центарал Парк“ – Скопје и околниот простор, се прослави „Денот на зелениот појас“, со низа активности и изложба на фотографии од [...]

Светскиот ден на птиците преселници и „Скопје сака птици“, 2017

Прослава по повод Светскиот ден на птиците преселници под наслов „Скопје сака птици“ се одржа на 14 мај 2017, со почеток во 12 часот во Градскиот парк.  На овој ден со скопјани го прославивме [...]

Европски денови за набљудување птици, октомври 2016

Македонското еколошко друштво и европското семејство на амбасадори учествуваше во настанот кој обедини 20.000 учесници низ Европа – 5.8 милиони птици видени на миграција за време на [...]

Ден на зелениот појас, Преспа 2016

На 24 септември 2016 година, на брегот на Преспанското Езеро се одбележа за прв пат Денот на зелениот појас. Градоначалниците на трите општини кои го делат преспанскиот регион – Општина [...]

Светски ден на водните живеалишта, 2016

Основците од целиот прекуграничен Преспа регион ни покажаа како изгледа влажното живеалиште низ нивните очи! По повод Светскиот ден на водните живеалишта, 2 февруари, децата од прекугранична [...]

Европски ден за набљудување птици, 2015

МЕД организираше настан на кој се сретнаа волонтерите и соработници од 2-ри до 4-ти октомври во Преспа по повод Европскиот ден за набљудување птици заедно со уште 41 земја од Европа и Централна [...]