ОСОГОВО НА ЧЕКОР ДО ЗАШТИТЕН ПРЕДЕЛ

Македонско еколошко друштво ја поздравува одлуката на Владата за прифатливост на иницијативата за прогласување на дел од Осоговските Планини за заштитено подрачје во категорија V – „заштитен [...]

Програма за поддршка на млади еколози д-р Љупчо Меловски – одобрени проекти

Ни претставува огромно задоволство да ви ги претставиме одобрените проекти при „Програмата за поддршка на млади еколози д-р Љупчо Меловски”. На повикот добивме 19 апликации со висок квалитет. [...]

Среднозимско пребројување на водни птици (IWC 2020)

Десет години по ред, во викендот на 11 и 12 јануари 2020 г., вработени и волонтери од МЕД спроведоа броење на птици на трите природни езера во Македонија, вклучувајќи ги околните акумулации и [...]

6ти конгрес на еколози

Македoнското еколошко друштво го најави 6-иот Конгрес на еколозите на Република Северна Македонија, кој ќе се одржи во Охрид, од 15ти до 18ти октомври 2020 година. Традиционално, Конгресот е со [...]

Работилница во рамки на проектот „Зачувување на ендемичните растенија во Македонија“

На 25 февруари во Домот на културата во Богданци беше одржана информативна средба за пошироката јавност во општината Богданци за значењето и важноста од зачувувањето на растението меурест козинец [...]

МАЛИ ГРАНТОВИ „д-р Љупчо Меловски“

Македонско еколошко друштво со огромно задоволство го објавува повикот за мали грантови за млади еколози во чест на д-р Љупчо Меловски, долгогодишен претседател на МЕД и голем поддржувач на [...]

Млади еколози

Повик за мали грантови

Повикот за аплицирање е сега затворен.   Резултатите ќе бидат пратени до кандидатите на 07.03.2020 и објавени јавно на 09.03.2020   *Од административни причини состанокот со [...]

Близу Велес, пронајден усмртен царски орел од струен удар

Во неделата (15 декември 2019 година) нашите соработници од Фондот за дива флора и фауна (ФДФФ) од Бугарија пронајдоа усмртен царски орел од струен удар, на потегот на селата Иванковци – [...]